Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Podprawianie zup zasma??kÄ?
Podprawa zasma??kÄ?, bardzo rozpowszechniona, jest najwy??ej kaloryczna ze wzglÄ?du na zwiÄ?kszanÄ? ilo??Ä? t??uszczu wchodzÄ?cego w sk??ad tej podprawy, lecz jest najtrudniej strawna. Ze wzglÄ?du na stopie?? zrumienienia mÄ?ki rozr????niamy zasma??kÄ? bia??Ä? i jasnoz??otÄ?. Zasma??kÄ? ciemnÄ?, dawniej czÄ?sto stosowanÄ?, nie podprawiamy ju?? obecnie potraw, nawet dla ludzi zdrowych ze wzglÄ?du na wysokÄ? szkodliwo??Ä? t??uszcz??w mocna zrumienionych. Wed??ug dawnych metod kucharskich mÄ?kÄ? rumieniono z t??uszczem. Obecnie sma??enie mÄ?ki mo??na zastÄ?piÄ? innÄ? metodÄ?, przez zrumienienie mÄ?ki w piekarniku i zmieszanie jej z nie zrumienionym t??uszczem {zw??aszcza gdy jest to mas??o zrobione ze ??mietany pasteryzowanej i nale??y je spo??ywaÄ? surowe). Po wymieszaniu zrumienionej mÄ?ki z mas??em podprawÄ? wk??ada siÄ? do zupy i rozgotowuje. Zasma??ka bia??a (pierwszego stopnia) 4 dkg t??uszczu 4 dkg mÄ?ki gorÄ?cy wywar mleko (zimne) lub 1/4 litra wody (zimnej) T??uszcz stopiÄ?, wsypaÄ? mÄ?kÄ?, mieszajÄ?c podgrzewaÄ? chwilÄ?, ??eby mÄ?ka straci??a zapach surowizny. ZestawiÄ? z ognia, rozprowadziÄ? zimnym mlekiem lub roso??em na g??adkÄ? masÄ?, mieszajÄ?c wlaÄ? do gorÄ?cego wywaru i zagotowaÄ?. Zasma??ka jasnoz??ota (drugiego stopnia) 4 dkg t??uszczu 1/4 litra wady (zimnej) 4 dkg mÄ?ki gorÄ?cy wywar MÄ?kÄ? zrumieniÄ? w piekarniku lub na p??omieniu przykrytym p??ytkÄ? azbestowÄ?, mieszajÄ?c drewnianÄ? ??y??kÄ?. Do mÄ?ki dodaÄ? t??uszcz, rozgrzaÄ? go, wymieszaÄ?, rozprowadziÄ? zimnym wywarem lub wodÄ?, i wlaÄ? podprawÄ? da wrzÄ?cej zupy, mieszajÄ?c - zagotowaÄ?. Zasma??ka z cebulÄ? lub z czosnkiem 4 dkg t??uszczu 4 dkg mÄ?ki 3 dkg cebuli lub 1/4 litra wody (zimnej) 1-2 zÄ?bk??w czosnku gorÄ?cy wywar CebulÄ? drobno pokrajaÄ?, t??uszcz z cebulÄ? podsma??yÄ?, wsypaÄ? zrumienionÄ? mÄ?kÄ?, silnie rozgrzaÄ?, rozprowadziÄ? zimnÄ? wodÄ? lub wywarem, wlaÄ? do wrzÄ?cej zupy, zagotowaÄ?.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design