|
Podprawianie zup zasma??kÄ?
|
Podprawa zasma??kÄ?, bardzo rozpowszechniona, jest najwy??ej kaloryczna ze wzglÄ?du na zwiÄ?kszanÄ? ilo??Ä? t??uszczu wchodzÄ?cego w sk??ad tej podprawy, lecz jest najtrudniej strawna. Ze wzglÄ?du na stopie?? zrumienienia mÄ?ki rozr????niamy zasma??kÄ? bia??Ä? i jasnoz??otÄ?. Zasma??kÄ? ciemnÄ?, dawniej czÄ?sto stosowanÄ?, nie podprawiamy ju?? obecnie potraw, nawet dla ludzi zdrowych ze wzglÄ?du na wysokÄ? szkodliwo??Ä? t??uszcz??w mocna zrumienionych. Wed??ug dawnych metod kucharskich mÄ?kÄ? rumieniono z t??uszczem. Obecnie sma??enie mÄ?ki mo??na zastÄ?piÄ? innÄ? metodÄ?, przez zrumienienie mÄ?ki w piekarniku i zmieszanie jej z nie zrumienionym t??uszczem {zw??aszcza gdy jest to mas??o zrobione ze ??mietany pasteryzowanej i nale??y je spo??ywaÄ? surowe). Po wymieszaniu zrumienionej mÄ?ki z mas??em podprawÄ? wk??ada siÄ? do zupy i rozgotowuje.
Zasma??ka bia??a (pierwszego stopnia)
4 dkg t??uszczu
4 dkg mÄ?ki
gorÄ?cy wywar
mleko (zimne) lub 1/4 litra wody (zimnej)
T??uszcz stopiÄ?, wsypaÄ? mÄ?kÄ?, mieszajÄ?c podgrzewaÄ? chwilÄ?, ??eby mÄ?ka straci??a zapach surowizny. ZestawiÄ? z ognia, rozprowadziÄ? zimnym mlekiem lub roso??em na g??adkÄ? masÄ?, mieszajÄ?c wlaÄ? do gorÄ?cego wywaru i zagotowaÄ?.
Zasma??ka jasnoz??ota (drugiego stopnia)
4 dkg t??uszczu
1/4 litra wady (zimnej)
4 dkg mÄ?ki
gorÄ?cy wywar
MÄ?kÄ? zrumieniÄ? w piekarniku lub na p??omieniu przykrytym p??ytkÄ? azbestowÄ?, mieszajÄ?c drewnianÄ? ??y??kÄ?. Do mÄ?ki dodaÄ? t??uszcz, rozgrzaÄ? go, wymieszaÄ?, rozprowadziÄ? zimnym wywarem lub wodÄ?, i wlaÄ? podprawÄ? da wrzÄ?cej zupy, mieszajÄ?c - zagotowaÄ?.
Zasma??ka z cebulÄ? lub z czosnkiem
4 dkg t??uszczu
4 dkg mÄ?ki
3 dkg cebuli lub
1/4 litra wody (zimnej)
1-2 zÄ?bk??w czosnku
gorÄ?cy wywar
CebulÄ? drobno pokrajaÄ?, t??uszcz z cebulÄ? podsma??yÄ?, wsypaÄ? zrumienionÄ? mÄ?kÄ?, silnie rozgrzaÄ?, rozprowadziÄ? zimnÄ? wodÄ? lub wywarem, wlaÄ? do wrzÄ?cej zupy, zagotowaÄ?.
|
|
|