2 litry wody
25 dkg warzyw mieszanych
25-50 dkg ko??ci
11/2 -2 dkg soli |
Kruche ko??ci wo??owe lub cielÄ?ce op??ukaÄ? starannie, drobno porÄ?baÄ?, zalaÄ? zimnÄ? wodÄ?, podgotowaÄ?. Oczy??ciÄ? warzywa szczoteczkÄ? pod bie??Ä?cÄ? wodÄ?, oskrobaÄ?, op??ukaÄ?, wiÄ?ksze sztuki przekrajaÄ?, w??o??yÄ? da podgotowanych ko??ci, posoliÄ? i gotowaÄ?. Gdy resztki miÄ?sa przy ko??ci ugotujÄ? siÄ?, wywar odcedziÄ?, po??Ä?czyÄ? z g????wnym sk??adnikiem i zupÄ? podprawiÄ?. Drobne resztki miÄ?sa pokrajaÄ?, w??o??yÄ? do zupy. Gdy jest ich wiÄ?cej, mo??na je zu??yÄ? jako nadzienie do pierog??w, nale??nik??w itp.
|