50 dkg miÄ?sa wo??owego z ko??Ä?mi (szponder, prÄ?ga)
2 dkg mas??a
4 dkg cebuli
25 dkg w??oszczyzny (bez kapusty)
s??l
ziele angielskie,
li??Ä? bobkowy
cukier do smaku
50 dkg pomidor??w lub 4 dkg gÄ?stego przecieru pomidorowego
pieprz
zielony koperek |
MiÄ?so op??ukaÄ?, w??o??yÄ? do wrzÄ?cej wody i gotowaÄ?. Gdy na p???? ugotowane, dodaÄ? op??ukanÄ? w??oszczyznÄ? i przyprawy, ugotowaÄ? do miÄ?kko??ci. Ugotowany wywar odcedziÄ?. Pomidory op??ukaÄ?, podzieliÄ? na czÄ???ci, dodaÄ? pokrajanÄ? cebulÄ? i mas??o, zalaÄ? ma??Ä? ilo??ciÄ? gorÄ?cej wody, ugotowaÄ? pod przykryciem, przetrzeÄ?. Przetarte pomidory wlaÄ? do przecedzonego roso??u, dodaÄ? soli i cukru do smaku, silnie ogrzaÄ?, dodaÄ? zielony kaperek. CzystÄ? zupÄ? pomidorowÄ? podawaÄ? w talerzu lub w fili??ankach. PodawaÄ? z pasztecikami w nale??niku, w kruchym lub p????francuskim cie??cie, z paluszkami, z diablotkami. W sezonie, w kt??rym nie rozporzÄ?dzamy ??wie??ymi pomidorami, do zupy dodaÄ? 4 dkg gÄ?stego przecieru pomidorowego. Na zlecenie lekarza ros???? dla chorych rozcie??czyÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?.
|