Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Barszcz ukrai??ski na miÄ?sie

50 dkg ??ba wo??owego z miÄ?sem szpondra itp.
30 dkg starych warzyw mieszanych
s??l
20 dkg starych burak??w
2-3 ??y??ki cukru
10 dkg fasoli suchej
2 ??y??ki zielonego koperku
30 dkg obranych ziemniak??w
2 ??y??ki zielonej pietruszki
50 dkg pomidor??w lub 4 ??y??ki gÄ?stego przecieru pomidorowego
2 ??y??ki szczypiorku
25 dkg ??mietany
FasolÄ? przebraÄ?, op??ukaÄ?, namoczyÄ? na noc w zimnej, przegotowanej wodzie; na drugi dzie?? fasolÄ? w tej samej wodzie zagotowaÄ?. ?eb oczy??ciÄ?, porÄ?baÄ? na ma??e kawa??ki; zmierzyÄ? 2 1/2 litra wody, zagotowaÄ?, dodaÄ? miÄ?so, dodaÄ? namoczonÄ? fasolÄ? wraz z wodÄ? i powoli gotowaÄ?. Wszystkie warzywa starannie umyÄ?, oczy??ciÄ?, op??ukaÄ? i zetrzeÄ? na tarce o du??ych okach. Gdy miÄ?so i fasola ju?? siÄ? dogotowujÄ?, w??o??yÄ? warzywa i razem ugotowaÄ?. Ziemniaki umyÄ?, obraÄ?, pokrajaÄ? na kawa??ki i gdy warzywa i miÄ?so miÄ?kkie, ugotowaÄ? je w zupie. Je??eli potrzeba, dodaÄ? wrzÄ?cej wody do odpowiedniej objÄ?to??ci. MiÄ?so wyjÄ?Ä?, obraÄ? z ko??ci i drobno pokrajaÄ?. Do zupy dodaÄ? pomidory, zupÄ? posoliÄ?, dodaÄ? cukru do smaku; na ko??cu wlaÄ? ??mietanÄ? i wsypaÄ? siekanÄ? zieleninÄ?. ZupÄ? podawaÄ? z chlebem. Do zupy te?? mo??na dodaÄ? pomidory. Op??ukaÄ? je, podzieliÄ? na kawa??ki i raz w zupie zagotowaÄ?, ??eby by??y gorÄ?ce i jÄ?drne, lecz nie rozgotowane. Je??eli nie mamy ju?? ani pomidor??w ??wie??ych, ani z butelki, barszcz mo??na zakwasiÄ? kwasem burakowym albo ??urem ??ytnim czy owsianym. Porcja tej, zupy jako posi??ku jednodaniowego oblicza siÄ? na 1/2 litra.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design