50 dkg burak??w Ä?wik??owych
3 dkg mÄ?ki
(25 dkg ko??ci)
s??l
25 dkg w??oszczyzny
cukier
ziele angielskie
li??Ä? bobkowy
pieprz
ziele angielskie
5 dkg cebuli
1 zÄ?bek czosnku
zakwas burakowy do smaku
zielony koperek
1/2 -1 szklanki ??mietany
(3 jaja na twardo) |
Warzywa (i ko??ci) op??ukaÄ?; oczy??ciÄ?, buraki op??ukaÄ?, obraÄ?, pokrajaÄ?, dodaÄ? s??l i przyprawy, ugotowaÄ? wywar. Odcedzony wywar podprawiÄ? ??mietanÄ? i mÄ?kÄ?, zagotowaÄ?, dodaÄ? zakwasu burakowego i cukru do smaku, je??eli potrzeba dodaÄ? soli. UgotowaÄ? jaja na twardo, obraÄ? ze skorupki, podzieliÄ? na 5 czÄ???ci wzd??u?? i wy??o??yÄ? do wazy. Je??eli kolor barszczu jest za s??aby, mo??na zabarwiÄ? go burakami: ma??y burak Ä?wik??owy op??ukaÄ?, obraÄ?, zetrzeÄ? na tarce, w??o??yÄ? do ??y??ki cedzakowej, zanurzyÄ? w zupie, tak aby ??y??ka z burakami wystawa??a nieco ponad poziom zupy; wycisnÄ?Ä? buraki ??y??kÄ? i odrzuciÄ?. PodawaÄ? z ziemniakami, fasolÄ?, sypkÄ? kaszÄ? gryczanÄ?.
|