25 dkg warzyw mieszanych (bez kapusty)
35 dkg ziemniak??w
(25 dkg ko??ci)
12 dkg krup per??owych
s??l
1 litr wody do kaszy
2 dkg mas??a
(1-2 ??????tka)
ziele angielskie i li??Ä? bobkowy
1/2-1 szklanki ??mietany
zielony koperek i pietruszka |
Warzywa (i ko??ci) op??ukaÄ?, ugotowaÄ? wywar, odcedziÄ?, czÄ???Ä? warzyw pokrajaÄ?. Krupy op??ukaÄ?, zalaÄ? zimnÄ? wodÄ?, dodaÄ? mas??o i przyprawy, i powoli rozkleiÄ? na s??abym ogniu (ok. 1 godz.). Ziemniaki obraÄ?, pokrajaÄ? w kostkÄ?, ugotowaÄ? na odcedzonym wywarze. Do wywaru z ziemniakami dodaÄ? rozklejone krupy, pokrajane warzywa, zupÄ? podprawiÄ? ??mietanÄ?, posoliÄ? do smaku. Przed wydaniem wymieszaÄ? z zieleninÄ? i surowymi ??????tkami.
|