15 dkg bia??ej fasoli drobnej
2 dkg w??oszczyzny (bez kapusty)
Zacierka;
s??l
4 dkg t??uszczu
2 dkg cebuli
10 dkg mÄ?ki
pieprz
1 jajo
s??l
1 ??y??ka wody
zielona pietruszka |
FasolÄ? op??ukaÄ?, namoczyÄ? w przegotowanej ostudzonej wodzie na noc, nastÄ?pnego dnia ugotowaÄ? jÄ? w tej wodzie, w kt??rej siÄ? moczy??a. W??oszczyznÄ? op??ukaÄ?, oczy??ciÄ?, ugotowaÄ? wywar. SporzÄ?dziÄ? zacierkÄ? Gdy warzywa ugotujÄ? siÄ?, wywar odcedziÄ?. Na brzegu kuchni lub na p??ytce azbestowej ugotowaÄ? zacierkÄ? w wywarze, dodaÄ? ugotowanÄ? fasolÄ? z wywarem. CebulÄ? pokrajaÄ?, lekko zrumieniÄ? na t??uszczu. ZupÄ? okrasiÄ? tym t??uszczem, dodaÄ? pieprz, s??l i zielonÄ? pietruszkÄ? do smaku.
|