15 dkg bia??ej fasoli s??l
40 dkg miÄ?sa z ko??Ä?mi (ogony, ??eb prÄ?ga),
zielenina
30 dkg warzyw mieszanych
6 dkg s??oniny
1 cebula
Zacierka
20 dkg mÄ?ki
2 jaja
2 ??y??ki wody |
ZagotowaÄ? i ostudziÄ? 2 i 1/2 raza tyle wody, ile fasoli. FasolÄ? przebraÄ?, op??ukaÄ?, zalaÄ? wodÄ? i namoczyÄ? na kilka godzin. Nazajutrz w tej samej wodzie zagotowaÄ?. MiÄ?so op??ukaÄ?, dodaÄ? fasolÄ? i powoli razem ugotowaÄ?, w czasie gotowania uzupe??niaÄ? odparowanÄ? wodÄ?. Warzywa op??ukaÄ?, oczy??ciÄ?, zetrzeÄ? na tarce o grubych oczkach. Gdy miÄ?so i fasola sÄ? miÄ?kkie, dodaÄ? warzywa i szybko ugotowaÄ?. SporzÄ?dziÄ? zacierkÄ?. Gdy warzywa w zupie sÄ? ugotowane, wsypaÄ? zacierkÄ?, ugotowaÄ? na brzegu p??yty, odstawiÄ?. CebulÄ? pokrajaÄ?, lekko zrumieniÄ? z t??uszczem, wlaÄ? do zupy, dodaÄ? soli, pieprzu i zielonej pietruszki. PorcjÄ? tej zupy jako posi??ku jednodaniowego oblicza siÄ? na 3/4 litra.
|