15 dkg w??oszczyzny (bez kapusty)
30 dkg ziemniak??w
Zacierka:
s??l
10 dkg mÄ?ki
pieprz
3 dkg cebuli
1 jajo zielenina
1 ??y??ka wody
5 dkg s??oniny
s??l |
W??oszczyznÄ? oczy??ciÄ?, zetrzeÄ?, w??o??yÄ? do wrzÄ?cej wody i szybko ugotowaÄ? (20 min.). Gdy w??oszczyzna dogotowuje siÄ?, ziemniaki op??ukaÄ?, obraÄ? i pokrajaÄ?, w??o??yÄ? do wywaru i ugotowaÄ? SporzÄ?dziÄ? zacierkÄ? Gdy ziemniaki dogotowujÄ? siÄ?, wsypaÄ? zacierkÄ? razem z mÄ?kÄ?, mieszajÄ?c zagotowaÄ?, dodaÄ? s??l i pieprz, dogotowaÄ? powoli na brzegu p??yty, gdy?? zacierka ??atwo przypala siÄ?. S??oninÄ? drobno pokrajaÄ?, wytopiÄ?. CebulÄ? pokrajaÄ?, lekko zrumieniÄ? na t??uszczu. Przed wydaniem zupÄ? okrasiÄ?, dodaÄ? drobno krajanÄ? zieleninÄ?.
|