50 dkg ko??ci cielÄ?cych
6 dkg mas??a
1 kg krezek cielÄ?cych
15 dkg warzyw mieszanych (bez kapusty)
3 dkg mÄ?ki
majeranek
s??l |
Krezki starannie umyÄ? pod bie??Ä?cÄ? wodÄ? i wielokrotnie p??ukaÄ?, w??o??yÄ? do wrzÄ?cej wody, zagotowaÄ? i odcedziÄ?. Ko??ci op??ukaÄ?, porÄ?baÄ?. ZagotowaÄ? wodÄ?, w??o??yÄ? ko??ci i podgotowaÄ? je. Warzywa op??ukaÄ?, oczy??ciÄ? i zetrzeÄ?. Po godzinie w??o??yÄ? do wywaru z ko??ci obgotowane flaczki i warzywa i powoli ugotowaÄ? do miÄ?kko??ci, je??eli potrzeba, uzupe??niÄ? odparowanÄ? wodÄ?. MiÄ?kkie flaczki wyjÄ?Ä?, pokrajaÄ? drobno. Z mas??a i mÄ?ki sporzÄ?dziÄ? lekko zrumienionÄ? zasma??kÄ?, wlaÄ? do wrzÄ?cego wywaru, w??o??yÄ? flaczki, dodaÄ? soli i majeranku, zagotowaÄ?. PodawaÄ? z ziemniakami. PorcjÄ? tej ??upy jako posi??ku jednodaniowego oblicza siÄ? na 1/2 litra.
|