30 dkg bia??ej fasoli
2 dkg cebuli
25 dkg ko??ci
3 dkg mÄ?ki
25 dkg w??oszczyzny (bez kapusty)
majeranek
5 dkg t??uszczu
s??l |
FasolÄ? przebraÄ?, op??ukaÄ?; namoczyÄ? na kilka godzin w przegotowanej zimnej wodzie (na noc); fasolÄ? ugotowaÄ? w tej samej wodzie do miÄ?kko??ci. Warzywa (i ko??ci) oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, ugotowaÄ? wywar. Gdy fasola ugotuje siÄ?, przetrzeÄ? jÄ? przez sito przelewajÄ?c wywarem. CebulÄ? pokrajaÄ?, udusiÄ? z t??uszczem. Na t??uszcz z cebulÄ? wsypaÄ? mÄ?kÄ?, lekko zrumieniÄ?, odstawiÄ?. Zasma??kÄ? rozprowadziÄ? zimnym wywarem, mieszajÄ?c zagotowaÄ?, po??Ä?czyÄ? z zupÄ?, dodaÄ? s??l, zupÄ? zagotowaÄ?. PodawaÄ? z chlebem, z grzankami z bu??ki, z kluskami (i kie??basÄ? lub gotowanym boczkiem krajanym w kostkÄ?).
|