5 dkg mas??a
3 kostki bulionowe
5 dkg grysiku (manny)
s??l
3 dkg mÄ?ki
zielenina |
ZagotowaÄ? wodÄ? z kostkami bulionowymi. Grysik z mas??em lekko zrumieniÄ?, dodaÄ? mÄ?kÄ?, mieszajÄ?c powt??rnie lekko zrumieniÄ?. Zasma??kÄ? zalaÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ? mieszajÄ?c, rozgotowaÄ? zasma??kÄ?, rozrzedziÄ? wodÄ? do odpowiedniej gÄ?sto??ci. Do zupy dodaÄ? kostki bulionowe, dodaÄ? soli do smaku i zieleninÄ?. PodawaÄ? z grzankami z bu??ki lub z ziemniakami. Wtedy zamiast wody dodaÄ? do zupy wywar z ziemniak??w, co podnosi jej smak.
|