3 dkg grzyb??w suszonych
3 dkg mÄ?ki
25 dkg w??oszczyzny (bez kapusty)
s??l
5 dkg cebuli
pieprz
1/2 -1 szklanki ??mietany |
Grzyby starannie op??ukaÄ? i umyÄ? rÄ?kami w ciep??ej wodzie. UgotowaÄ? wywar z grzyb??w i w??oszczyzny. Gdy grzyby sÄ? ju?? miÄ?kkie, odcedziÄ?, pokrajaÄ? w paski, w??o??yÄ? do wazy. MÄ?kÄ? rozmieszaÄ? w ??mietanie, podprawiÄ? niÄ? zupÄ?, posoliÄ?, dodaÄ? pieprzu i zagotowaÄ?. PodawaÄ? z kaszÄ? per??owÄ? sypkÄ?, z kostkÄ? z kaszy, z grzankami, z kluskami lanymi, p????francuskimi lub makaronem.
|