25 dkg ko??ci
30 dkg ziemniak??w
15 dkg w??oszczyzny
10 dkg groszku zielonego
20 dkg kapusty w??oskiej
1 szklanka ??mietany
10 dkg marchewki
2 dkg mÄ?ki
1 ma??y kalafior
s??l
6 dkg fasoli lub 20 dkg fasolki szparagowej
zielona pietruszka
zielony kaperek |
W??oszczyznÄ? (i ko??ci) op??ukaÄ?, oczy??ciÄ?, ugotowaÄ? wywar. Op??ukaÄ?, oczy??ciÄ?, poszatkowaÄ? warzywa, dodaÄ? trochÄ? mas??a i udusiÄ? z ma??Ä? ilo??ciÄ? wody na silnym ogniu, pod przykryciem. Ziemniaki op??ukaÄ?, obraÄ?, pokrajaÄ? w kostkÄ?. Kalafior op??ukaÄ?, podzieliÄ? na czÄ?stki. Wywar odcedziÄ?, ugotowaÄ? w nim kalafior i ziemniaki. MÄ?kÄ? rozmieszaÄ? w ??mietanie. PodprawiÄ? zupÄ? ??mietanÄ?, mieszajÄ?c zagotowaÄ?, dodaÄ? s??l. Do zupy dodaÄ? osobno uduszone warzywa i zieleninÄ? siekanÄ?. PodawaÄ? z grzankami, lanym ciastem, ry??em.
|