(25 dkg ko??ci)
3 dkg mÄ?ki
25 dkg w??oszczyzny
1 szklanka ??mietany
50 dkg kalafiora
s??l
4 dkg mas??a
1 ??y??eczka cukru |
W??oszczyznÄ? i ko??ci op??ukaÄ?, oczy??ciÄ?, ugotowaÄ? wywar. Kalafior op??ukaÄ?, obraÄ? z li??ci, podzieliÄ? na czÄ?stki, g??Ä?b oczyszczony ze zdrewnia??ych czÄ???ci ?pokrajaÄ? w paseczki. Gdy warzywa ugotujÄ? siÄ?, odcedziÄ? wywar, ugotowaÄ? w nim kalafior. SporzÄ?dziÄ? lekko zrumienionÄ? zasma??kÄ?, wlaÄ? do wrzÄ?cego wywaru mieszajÄ?c gotowaÄ?, dodaÄ? ??mietanÄ? i s??l do smaku. PodawaÄ? z grysikiem, lanym ciastem lub groszkiem ptysiowym, grzankami.
|