Kuchnia chi??ska
25 dag kr??tkiego ry??u
3-4 ??y??ki smalcu
8 ??y??ek cukru
10-15 dag kandyzowanych owoc??w lub mieszanka w??oskich orzech??w, rodzynek, sk??rki pomara??czowej w cukrze,
osÄ?czone wi??nie w konfiturze
Sos:
1/2 szklanki cukru
Ä? szklanki wody
1 ??y??ka miodu lub konfitur z r????y |
Ry?? wyp??ukaÄ? w kilku wodach, odcedziÄ?, zalaÄ? czystÄ? wodÄ?, pozostawiÄ? na 2 godz., odcedziÄ?. Owoce kandyzowane pokrajaÄ? w r??wne ma??e kostki (orzechy grubo posiekaÄ?, sk??rkÄ? w cukrze pokrajaÄ? w drobnÄ? kostkÄ?). 2 litry wody zagotowaÄ?, wsypaÄ? ry??, gotowaÄ? 5 minut, odcedziÄ?, dok??adnie osÄ?czyÄ?, wymieszaÄ? z 2 ??y??kami smalcu i 8 ??y??kami cukru, odstawiÄ? do wystudzenia. MiskÄ? (o takiej objÄ?to??ci, aby zmie??ci?? siÄ? ry??) wysmarowaÄ? ??y??kÄ? smalcu. U??o??yÄ? dese?? z 1-2 ??y??ek kandyzowanych owoc??w na dnie miski. Pozosta??e owoce wymieszaÄ? z ry??em, w??o??yÄ? do miski tak, aby nie naruszyÄ? deseniu. GotowaÄ? na parze pod przykryciem 1 1/2 godz. P???? szklanki cukru wsypaÄ? do rondla, wlaÄ? wod??, mieszajÄ?c doprowadziÄ? do zagotowania, gotowaÄ? a?? p??yn zg??stnieje do konsystencji ??mietanki. ZestawiÄ? z ognia, dodaÄ? mi??d lub przetartÄ? konfiturÄ?, wymieszaÄ?, gotowaÄ? jeszcze minutÄ?. PrzecedziÄ?, przestudziÄ?. MiskÄ? z ry??em przykryÄ? talerzem, szybkim ruchem odwr??ciÄ? tak, aby ry?? znalaz?? siÄ? na talerzu, polaÄ? sosem. PodawaÄ? na gorÄ?co lub na zimno.
|