25 dkg ko??ci (lub wÄ?dzone ??eberka)
5 dkg t??uszczu
50 dkg kiszonej kapusty
30 dkg ziemniak??w
kminek (2 szczypty)
s??l
5 dkg cebuli
pieprz |
Ko??ci op??ukaÄ?, zalaÄ? wodÄ?, ugotowaÄ? wywar. OdcisnÄ?Ä? sok z kapusty, przechowaÄ? w przykrytym garnuszku. KapustÄ? pokrajaÄ?, dodaÄ? kminek, trochÄ? wody i t??uszczu, ugotowaÄ? bez przykrycia do miÄ?kko??ci na silnym ogniu. CebulÄ? pokrajaÄ? drobno, lekko zrumieniÄ? na t??uszczu. Ziemniaki op??ukaÄ?, obraÄ?, ugotowaÄ?, rozetrzeÄ? w wywarze i dodaÄ? do zupy, po??Ä?czyÄ? z kapustÄ?, surowym sokiem, zrumienionÄ? cebulÄ?, miÄ?sem obranym z ko??ci, dodaÄ? s??l, pieprz do smaku. PodawaÄ? z chlebem lub grochem.
|