25 dkg ko??ci wieprzowych
5 dkg t??uszczu
(2 dkg grzyb??w suszonych)
2 dkg cebuli
25 dkg w??oszczyzny
5 dkg mÄ?ki
50 dkg kiszonej kapusty
s??l
5 dkg cebuli
pieprz
kminek (2 szczypty) |
W??oszczyznÄ? i ko??ci (grzyby) umyÄ?, oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, ugotowaÄ? wywar, odcedziÄ?. KapustÄ? odcisnÄ?Ä? z soku, pokrajaÄ?, dodaÄ? posiekanÄ? cebulÄ?, kminek, trochÄ? wody i t??uszczu, ugotowaÄ? do miÄ?kko??ci a?? na silnym ogniu bez przykrycia, kwas przechowaÄ? w garnuszku pod przykryciem. (Grzyby z wywaru pokrajaÄ?). CebulÄ? pokrajaÄ?, lekko zrumieniÄ? z resztÄ? t??uszczu. MÄ?kÄ? zrumieniÄ?, wsypaÄ? do cebuli z t??uszczem, wymieszaÄ?, wlaÄ? do zupy, mieszajÄ?c zagotowaÄ?: Do zupy dodaÄ? (pokrajane, grzyby) kapustÄ?, s??l, pieprz i surowy. sok z kapusty. PodawaÄ? z kraszonymi s??oninÄ? ziemniakami, grochem, chlebem.
|