15 dkg w??oszczyzny (bez kapusty)
60 dkg pomidor??w lub 3 ??y??ki powide?? pomidorowych (5 dkg)
25 dkg wieprzowiny z ko??Ä?mi
50 dkg kapusty cukrowej
1 szklanka ??mietany
1 du??a cebula
4 dkg mÄ?ki
s??l
kminek |
ZagotowaÄ? 2 1/2 litra wody, w??o??yÄ? op??ukane miÄ?so i powoli ugotowaÄ?. KapustÄ? op??ukaÄ?, zszatkowaÄ?, cebulÄ? obraÄ?, drobno pokrajaÄ?. Gdy miÄ?so ugotowane, wyjÄ?Ä? je, obraÄ? z ko??ci, pokrajaÄ? na kawa??ki. Do zupy w??o??yÄ? kapustÄ? i cebulÄ?, i powoli ugotowaÄ? bez przykrycia, je??eli potrzeba, uzupe??niÄ? odparowanÄ? wodÄ?. Pomidory op??ukaÄ?. PodzieliÄ? na czÄ?stki, w??o??yÄ? do ugotowanej kapusty, szybko zagotowaÄ?. ZupÄ? podprawiÄ?: dodaÄ? do ??mietany, mÄ?kÄ?, rozmieszaÄ?, aby nie by??o grudek, wlaÄ? do zupy, zagotowaÄ?, dodaÄ? soli i pokrajane miÄ?so. PodawaÄ? z ziemniakami t??uczonymi. PorcjÄ? tej zupy jako posi??ku jednodaniowego oblicza siÄ? na 1/2 litra.
|