(25 dkg ko??ci)
1-11/2 szklanki ??mietany
25 dkg w??oszczyzny
3 dkg mÄ?ki
30 dkg kapusty cukrowej
s??l
5 dkg cebuli
30 dkg pomidor??w
kminek (szczypta) |
W??oszczyznÄ? (i ko??ci) umyÄ?, ugotowaÄ? wywar, odcedziÄ?. PoszatkowanÄ? kapustÄ? ugotowaÄ? z cebulÄ? i kminkiem w ma??ej ilo??ci wody, bez przykrycia. UgotowanÄ? kapustÄ? dodaÄ? do wywaru. MÄ?kÄ? rozmieszaÄ? w ??mietanie, zupÄ? podprawiÄ? ??mietanÄ?, mieszajÄ?c zagotowaÄ?, dodaÄ? s??l. Pomidory op??ukaÄ? i surowe przetrzeÄ? do wazy, wymieszaÄ? z zupÄ? (zamiast surowych pomidor??w mo??na w zimie dodaÄ? powid??a pomidorowe). PodawaÄ? z ziemniakami.
|