25 dkg w??oszczyzny
4 dkg mÄ?ki
25 dkg og??rk??w kiszonych wraz z paprykÄ?
sok z og??rk??w kiszonych
s??l |
W??oszczyznÄ? i ko??ci umyÄ?, oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, ugotowaÄ? wywar, odcedziÄ?. Og??rki cieniutko poszatkowaÄ?. ZupÄ? podprawiÄ? mÄ?kÄ? i ??mietanÄ?, zagotowaÄ?, wymieszaÄ? z surowymi og??rkami, dodaÄ? do smaku kiszonego soku og??rkowego i soli, lekko ogrzaÄ?. (Og??rki do tej ??upy mo??na te??, po obraniu, ugotowaÄ? do miÄ?kko??ci z dodatkiem mas??a i po??Ä?czyÄ? z zupÄ?, lecz wtedy ich smak jest nieco zmieniony). PodawaÄ? z ziemniakami lub kostkÄ? z manny.
|