Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Zupa pomidorowa zasma??ana lub z podprawÄ? zacieranÄ?

25 dkg ko??ci
3 dkg t??uszczu (mas??a)
25 dkg w??oszczyzny
4 dkg mÄ?ki
50 dkg pomidor??w
s??l
2 dkg mas??a
cukier
5 dkg cebuli
zielony kaperek
W??oszczyznÄ? (i ko??ci) umyÄ?, oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, ugotowaÄ?, odcedziÄ?. Pomidory op??ukaÄ?, podzieliÄ? na czÄ???ci, ugotowaÄ? z mas??em i cebulÄ? na silnym ogniu pod przykryciem, przetrzeÄ?. SporzÄ?dziÄ? jasno zrumienionÄ? zasma??kÄ?, wlaÄ? do wrzÄ?cej zupy, mieszajÄ?c zagotowaÄ?, dodaÄ? przetarte pomidory, s??l i cukier do smaku. PodawaÄ? z grzankami lub ry??em, makaronem, lanym ciastem, ziemniakami. W letnim sezonie mo??na do tej zupy dodaÄ? po podprawieniu dojrza??e, surowe - a nie gotowane - przetarte pomidory i tylko jÄ? mocno ogrzaÄ?.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design