(25 dkg ko??ci)
25 dkg w??oszczyzny
25 dkg dyni
50 dkg pomidor??w
2 dkg cebuli
2 dkg mas??a
Podprawa:
3 dkg mas??a
2 dkg mÄ?ki
s??l
cukier
zielony koperek |
ZagotowaÄ? wywar z w??oszczyzny (i ko??ci),odcedziÄ?. Oczy??ciÄ?, pokrajaÄ? na czÄ???ci i ugotowaÄ? dyniÄ? w ma??ej ilo??ci wody, rozetrzeÄ? jÄ?. Op??ukaÄ?, podzieliÄ? na czÄ???ci pomidory, ugotowaÄ? z cebulÄ? i mas??em w ma??ej ilo??ci wody, przetrzeÄ?. ZagotowaÄ? wywar, w??o??yÄ? roztartÄ? dyniÄ? i przecier z pomidor??w. ZupÄ? podprawiÄ? padprawÄ? zacieranÄ? z surowego mas??a i mÄ?ki lub jasnoz??otÄ? zasma??kÄ?, dodaÄ? soli, cukru i du??o zielonego koperku. PodawaÄ? z grzankami.
|