25 dkg miÄ?sa wieprzowego z ko??Ä?mi lub 25 dkg kie??basy
1,5 dkg ziemniak??w
4 dkg mÄ?ki
1-1 1/2 szklanki ??mietany
15 dkg warzyw mieszanych, s??l
25 dkg por??w
pieprz |
ZagotowaÄ? 2 1/2 litra wody, w??o??yÄ? op??ukane surowe miÄ?so i powoli ugotowaÄ?, je??eli potrzeba, uzupe??niÄ? odparowanÄ? wodÄ?. Warzywa op??ukaÄ?, oczy??ciÄ?, zetrzeÄ? i w??o??yÄ? do zupy, gdy miÄ?so jest ju?? prawie ugotowane. MiÄ?kkie miÄ?so wyjÄ?Ä?, obraÄ? z ko??ci, pokrajaÄ? i w??o??yÄ? do wazy. Pory oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, pokrajaÄ? na ma??e kawa??ki, dodaÄ? przy ko??cu do zupy ,ugotowaÄ? nie nakrywajÄ?c garnka. ZupÄ? podprawiÄ? ??mietanÄ? z mÄ?kÄ?, zagotowaÄ?, dodaÄ? soli i pieprzu do smaku. PodawaÄ? z ziemniakami posypanymi zieleninÄ?. Wywar z ziemniakami wlaÄ? do zupy. Gdy zamiast miÄ?sa do zupy dodajemy kie??basÄ?, trzeba jÄ? op??ukaÄ? w gorÄ?cej wodziÄ?, pokrajaÄ? na porcje i w??o??yÄ? do zupy po jej podprawieniu. PorcjÄ? tej zupy jako posi??ku jednodaniowego oblicza siÄ? na Ä? litra.
|