(25 dkg ko??ci)
3 dkg mas??a
25 dkg w??oszczyzny
1 szklanka ??mietany
5 dkg cebuli
2 dkg mÄ?ki
30 dkg selera
s??l |
UgotowaÄ? wywar z w??oszczyzny (i ko??ci),posoliÄ?, odcedziÄ?. Bardzo starannie op??ukany seler oczy??ciÄ?, zetrzeÄ? na tarce, ugotowaÄ? z mas??em w ma??ej ilo??ci wody na silnym ogniu, przetrzeÄ? przelewajÄ?c wywarem. Przetarte selery wlaÄ? do wywaru, zagotowaÄ?. MÄ?kÄ? rozmieszaÄ? w ??mietanie, podprawiÄ? zupÄ? mieszajÄ?c, zagotowaÄ?, dodaÄ? s??l do smaku. PodawaÄ? z grzankami, kluseczkami francuskimi.
|