50 dkg miÄ?sa z ko??ciÄ?
4 dkg mÄ?ki
20 dkg warzyw mieszanych
s??l
60 dkg ziemniak??w krajanych
zielony koperek
1 i 1/2 szklanki ??mietany
szczypiorek |
MiÄ?so op??ukaÄ?, zalaÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ? i powoli gotowaÄ?, dodaÄ? oczyszczonÄ? w??oszczyznÄ?, ugotowaÄ?, odcedziÄ?, miÄ?so obraÄ? z ko??ci, pokrajaÄ?. Ziemniaki obraÄ?, op??ukaÄ?, pokrajaÄ? na ma??e kawa??ki, w??o??yÄ? do wywaru, ugotowaÄ?. ZupÄ? podprawiÄ? ??mietanÄ? i mÄ?kÄ?, dodaÄ? miÄ?so i soli do smaku, zagotowaÄ?. Na ka??dy talerz w??o??yÄ? ??y??kÄ? siekanej zieleniny. PodaÄ? z chlebem. PorcjÄ? tej zupy jako posi??ku jednodaniowego oblicza siÄ? na Ä? litra.
|