50 , dkg miÄ?sa baraniego z ko??ciÄ?
4 dkg mÄ?ki
20 dkg warzyw mieszanych
s??l
60 dkg ziemniak??w krajanych
pieprz
50 dkg pomidor??w
2 zÄ?bki czosnku
6 dkg smalcu |
MiÄ?so op??ukaÄ?, zalaÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ? i powoli gotowaÄ?, dodaÄ? oczyszczonÄ? w??oszczyznÄ?, ugotowaÄ? i wywar odcedziÄ?, miÄ?so obraÄ? z ko??ci, pokrajaÄ?. Je??eli potrzeba, uzupe??niÄ? odparowanÄ? wodÄ?. Ziemniaki op??ukaÄ?, obraÄ?, pokrajaÄ? na ma??e kawa??ki, w??o??yÄ? do odcedzonego wywaru, ugotowaÄ?. Pomidory op??ukaÄ?, pokrajaÄ? na czÄ?stki. SporzÄ?dziÄ? zasma??kÄ? lekko zrumienionÄ?, wlaÄ? do wrzÄ?cego wywaru, dodaÄ? pomidory, pokrajane miÄ?so, s??l, pieprz, zagotowaÄ?. Przed wydaniem dodaÄ? roztarty czosnek lub drobno krajane listki czosnku. PorcjÄ? tej zupy jako posi??ku jednodaniowego oblicza siÄ? na 1/2 litra.
|