20 dkg w??oszczyzny (bez kapusty)
4 dkg mÄ?ki
(1 dkg grzyb??w suszonych)
s??l
40 dkg ziemniak??w
zielona pietruszka
4 dkg t??uszczu
koperek
3 dkg cebuli |
W??oszczyznÄ? (i grzyby) umyÄ?, oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, ugotowaÄ? wywar, odcedziÄ?, po??owÄ? w??oszczyzny (i grzyby) pokrajaÄ?. Ziemniaki obraÄ?, pokrajaÄ? w kostkÄ?, ugotowaÄ? w wywarze. SporzÄ?dziÄ? lekko zrumienionÄ? zasma??kÄ? na cebuli, wlaÄ? do wrzÄ?cej zupy, mieszajÄ?c zagotowaÄ?. Do zupy dodaÄ? pokrajane warzywa i grzyby, siekanÄ? zielonÄ? pietruszkÄ? i koperek.
|