20 dkg w??oszczyzny (bez kapusty)
2 dkg mÄ?ki
(1 dkg grzyb??w suszonych)
s??l
35 dkg ziemniak??w
zielona pietruszka
1/2 -1 szklanki ??mietany
koperek |
W??oszczyznÄ? (i grzyby) umyÄ?, oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, ugotowaÄ? wywar, odcedziÄ?; po??owÄ? w??oszczyzny (i grzyby) pokrajaÄ?. Ziemniaki oczy??ciÄ?, obraÄ?, op??ukaÄ?, pokrajaÄ? w kostkÄ?, w??o??yÄ? do wywaru, ugotowaÄ?: MÄ?kÄ? rozmieszaÄ? w ??mietanie, podprawiÄ? zupÄ?, mieszajÄ?c zagotowaÄ?, zupÄ? posoliÄ?, dodaÄ? pokrajanÄ? w??oszczyznÄ?, zielonÄ? pietruszkÄ?
i koperek.
|