Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Zupa ziemniaczana z jarmu??em lub szpinakiem

(25 dkg ko??ci)
1 szklanka ??mietany
25 dkg w??oszczyzny (bez kapusty)
2 dkg mÄ?ki
35 dkg jarmu??u oczyszczonego lub szpinaku
s??l
1-2 zÄ?bk??w czosnku
35 dkg ziemniak??w
1/4 litra mleka
Jarmu?? lub szpinak umyÄ?, op??ukaÄ?, wyciÄ?Ä? grube nerwy i ogonki li??ciowe. W??oszczyznÄ? umyÄ?, oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, zalaÄ? wrzÄ?cÄ? wadÄ?, dodaÄ? jarmu??, ugotowaÄ?. Warzywa odcedziÄ?, na wywarze ugotowaÄ? obrane i na czÄ???ci pokrajane ziemniaki. (Szpinak op??ukaÄ?, posiekaÄ?, w??o??yÄ? tylko na chwilÄ? do wywaru, gdy ziemniaki sÄ? ju?? miÄ?kkie). Po??owÄ? w??oszczyzny, jarmu?? i ziemniaki przetrzeÄ?, przelewajÄ?c wywarem, zupÄ? podprawiÄ? ??mietanÄ? i mÄ?kÄ?, dodaÄ? soli i zmia??d??onego czosnku do smaku. Przed podaniem wlaÄ? gorÄ?ce mleko. PodawaÄ? z grzankami z bu??ki w kromkach.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design