2 litry mleka
50 dkg pokrajanej dyni
5 dkg cukru
1/2 ??y??eczki zmia??d??onych nasion ??liwek
Zacierka:
20 dkg mÄ?ki
2 jaja
2 ??y??ki wody
s??l |
DyniÄ? obraÄ?, oczy??ciÄ? z nasion i strzÄ?pk??w, drobno poszatkowaÄ?, dodaÄ? 1/2 litra wody, ugotowaÄ? i rozetrzeÄ? na miazgÄ?. SporzÄ?dziÄ? zacierkÄ?. Dla chorych zacierkÄ? posiekaÄ? drobniutko. ZagotowaÄ? mleko, do mleka w??o??yÄ? zacierkÄ? razem z mÄ?kÄ? i mieszajÄ?c ugotowaÄ? na brzegu kuchni ostro??nie, aby zupa nie przypali??a siÄ?. Gdy zacierka jest miÄ?kka, do zupy dodaÄ? rozgotowanÄ? dyniÄ?, trochÄ? soli i cukru do smaku, dla zapachu dodaÄ? rozgniecione nasiona ??liwek (pestki ze ??liwek pot??uc, wybraÄ? nasiona i rozgnie??Ä? je na deseczce). PorcjÄ? tej zupy jako posi??ku jednodaniowego oblicza siÄ? na 1/2 litra. Porcja dla chorych oblicza siÄ? na 1/4 litra.
|