Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Zupa z dyni z zacierkÄ?

2 litry mleka
50 dkg pokrajanej dyni
5 dkg cukru
1/2 ??y??eczki zmia??d??onych nasion ??liwek

Zacierka:

20 dkg mÄ?ki
2 jaja
2 ??y??ki wody
s??l
DyniÄ? obraÄ?, oczy??ciÄ? z nasion i strzÄ?pk??w, drobno poszatkowaÄ?, dodaÄ? 1/2 litra wody, ugotowaÄ? i rozetrzeÄ? na miazgÄ?. SporzÄ?dziÄ? zacierkÄ?. Dla chorych zacierkÄ? posiekaÄ? drobniutko. ZagotowaÄ? mleko, do mleka w??o??yÄ? zacierkÄ? razem z mÄ?kÄ? i mieszajÄ?c ugotowaÄ? na brzegu kuchni ostro??nie, aby zupa nie przypali??a siÄ?. Gdy zacierka jest miÄ?kka, do zupy dodaÄ? rozgotowanÄ? dyniÄ?, trochÄ? soli i cukru do smaku, dla zapachu dodaÄ? rozgniecione nasiona ??liwek (pestki ze ??liwek pot??uc, wybraÄ? nasiona i rozgnie??Ä? je na deseczce). PorcjÄ? tej zupy jako posi??ku jednodaniowego oblicza siÄ? na 1/2 litra. Porcja dla chorych oblicza siÄ? na 1/4 litra.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design