2 1/2 litra pe??nego mleka zsiad??ego
2 ??y??ki szczypiorku
30 dkg pokrajanej botwinki
4 ??y??ki zielonego koperku
(m??odych listk??w i korzeni burak??w)
s??l
1 ??y??ka cukru
1/2 ??y??ki octu 6%
(1 szklanka ??mietany pasteryzowanej)
2 kiszone lub ??wie??e og??rki
2 jaja |
BotwinÄ? op??ukaÄ? starannie pod wodÄ? bie??Ä?cÄ?, oczy??ciÄ? i pokrajaÄ? drobno, zalaÄ? 1/2 litrem wrzÄ?cej wody, lekko zakwasiÄ?, ugotowaÄ?, i ostudziÄ?. Og??rki ??wie??e umyÄ?, obraÄ? i poszatkowaÄ?, kiszone poszatkowaÄ? bez obierania. Szczypiorek, koperek op??ukaÄ?, otrzÄ?snÄ?Ä?, drobno pokrajaÄ?. Jaja ugotowaÄ? na twardo, obraÄ?, grubo posiekaÄ?. M??ode, kwa??ne mleko dobrze rozmÄ?ciÄ? mÄ?tewkÄ?, dodaÄ? do mleka zimnÄ?, ugotowanÄ? botwinkÄ? razem z wywarem, jaja, og??rki i zieleninÄ? pokrajanÄ?, soli (i cukru) do smaku. Na ko??cu do zupy mo??na dodaÄ? ??mietanÄ?. PodawaÄ? z chlebem lub ziemniakami. Porcja tej zupy jako posi??ku jednodaniowego oblicza siÄ? na 1/2 litra.
|