Do sporzÄ?dzenia zupy owocowej ze ??mietanÄ? nie nadajÄ? siÄ? poziomki i bor??wki-brusznice. Najsmaczniejsze sÄ? zupy z owoc??w mieszanych. ZupÄ? ze ??mietanÄ? ze wszystkich innych owoc??w sporzÄ?dza siÄ? w ten sam spos??b. Ilo??Ä? cukru do zupy zale??na jest od kwasoty owoc??w. NajwiÄ?cej cukru trzeba dodaÄ? do zupy z wi??ni lub agrestu.
60 dkg owoc??w
11/2litra wody
szklanka ??mietany
3 dkg mÄ?ki pszennej
ok.20 dkg cukru (5 dkg rokitnika lub 6 dkg przecieru z czarnej po rzeczki lub 2 ??y??ki utartych z cukrem surowych owoc??w r????y) |
Wywar i przecier z ugotowanych owoc??w sporzÄ?dziÄ? jak do zup owocowych czystych. Przecier zagotowaÄ?, podprawiÄ? ??mietanÄ? wymieszanÄ? z mÄ?kÄ?, mieszajÄ?c zagotowaÄ?, dodaÄ? cukier do smaku. Zupy owocowe ze ??mietanÄ? mo??na podawaÄ? na gorÄ?co lub po ostudzeniu. StudziÄ? szybko pod przykryciem, w zimnej wodzie. SporzÄ?dziÄ? na kr??tko przed podaniem. Zupy owocowe o niskiej zawarto??ci witaminy C uzupe??niÄ? przed podaniem wysokowitaminowymi dodatkami. PodawaÄ? z grzankami, kluskami, ziemniakami, ry??em.
|