40 dkg jab??ek kompotowych
3 dkg mÄ?ki
20 dkg surowych owoc??w r????y
10-15 dkg cukru
20 dkg ??mietany |
Jab??ka lub gruszki i owoce r????y umyÄ?, op??ukaÄ?. Owoce r????y zalaÄ? po??owÄ? wrzÄ?cej wody przeznaczonej na zupÄ?, szybko ugotowaÄ? pod przykryciem, przecedziÄ? i mocno odcisnÄ?Ä? na cedzaku. Inne ??wie??e owoce o wysokiej zawarto??ci witaminy C (porzeczki, rokitnik itp.) gotowaÄ? razem z podstawowym surowcem i razem z nim przetrzeÄ?. Jab??ka lub gruszki pokrajaÄ?, zalaÄ? drugÄ? po??owÄ? wrzÄ?cej wody przeznaczonej na zupÄ?, szybko ugotowaÄ? pod przykryciem, przetrzeÄ? i przecier zagotowaÄ?. ?šmietanÄ? wymieszaÄ? z mÄ?kÄ?, wlaÄ? do wrzÄ?cego przecieru, zagotowaÄ?, do zupy dodaÄ? wywar z r????y i cukier do smaku. PodawaÄ? zaraz po ugotowaniu, z grzankami z bu??ki w kromkach, makaronem, ry??em itp.
|