szyjka, skrzyde??ka i grzbiet du??ej kury lub kurczaka
1/2-1 kg ko??ci wieprzowych
2 1/2 l wody
1 ??y??eczka soi
2 plasterki ??wie??ego korzenia imbiru lub Ä? ??y??eczki imbiru w proszku
1 1/2 ??y??eczki "Jarzynki", "Vegety" lub glutasoli |
Do du??ego garnka w??o??yÄ? wszystkie czÄ???ci kurze oraz ko??ci wieprzowe, wlaÄ? wodÄ?, doprowadziÄ? do wrzenia, gotowaÄ? 5 min, zszumowaÄ? i osoliÄ?. NastÄ?pnie dodaÄ? ??wie??y imbir (imbir w proszku dodaÄ? pod sam koniec gotowania), gotowaÄ? 1 i 1 /2 godz. na ma??ym ogniu pod przykryciem. Wywar przecedziÄ?, doprawiÄ? wybranÄ? przyprawÄ?, gotowaÄ? na ??rednim ogniu 3 min, wystudziÄ?, zebraÄ? t??uszcz, zagotowaÄ?. ZlaÄ? do s??oik??w, wystudziÄ?.
PrzechowywaÄ? w zamkniÄ?tych s??oikach w lod??wce lub zamroziÄ?, u??ywaÄ? do przyrzÄ?dzania zup i innych chi??skich potraw.
Proporcje: na oko??o 1 i 1/2 I.
|