Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
WYWAR NADZWYCZAJNY ? Do potraw chi??skich

1 kura (oko??o 1/2 kg)
11/2 -2 kg chudej wieprzowiny od szynki
6 plasterk??w imbiru
1 wÄ?dzona wieprzowa golonka
GolonkÄ? w??o??yÄ? do zimnej wody, doprowadziÄ? do zagotowania, gotowaÄ? 10 min, odcedziÄ?, wyp??ukaÄ?, odstawiÄ?. KurÄ? podzieliÄ? na 8 -10 czÄ???ci, wieprzowinÄ? zostawiÄ? w jednym kawa??ku. SkroiÄ? t??uszcz z miÄ?sa, usunÄ?Ä? t??uszcz z otworu brzusznego i szyjki kury i dok??adnie wyp??ukaÄ?. MiÄ?so w??o??yÄ? do du??ego, g??Ä?bokiego garnka (o poj. 8 litr??w). ZalaÄ? wodÄ?, postawiÄ? na du??ym ogniu, doprowadziÄ? do wrzenia, gotowaÄ? 10 min. Zawarto??Ä? garnka wylaÄ? na cedzak. MiÄ?so i kawa??ki kury starannie wyp??ukaÄ?. Garnek dok??adnie oczy??ciÄ?. WieprzowinÄ?, kurÄ? i golonkÄ? w??o??yÄ? do garnka, zalaÄ? wodÄ?, dodaÄ? ??wie??y imbir (imbir w proszku dodaÄ? pod koniec przyrzÄ?dzania), doprowadziÄ? do wrzenia na du??ym ogniu, GotowaÄ? bez przykrycia 5-6 godz. na ma??ym ogniu lub do wyparowania po??owy p??ynu. MiÄ?so wybraÄ?, wywar przecedziÄ? przez cedzak wy??o??ony 3-4 warstwami zwil??onej gazy. WystudziÄ?, wstawiÄ? do lod??wki. NastÄ?pnego dnia zebraÄ? t??uszcz z wywaru, doprowadziÄ? do wrzenia na ??rednim ogniu (dodaÄ? imbir w proszku), zmniejszyÄ? p??omie??, gotowaÄ? 3 min na ma??ym ogniu i przestudziÄ?. PrzelaÄ? do s??oik??w, zakrÄ?ciÄ? wieczka, wstawiÄ? do lod??wki lub zamroziÄ?. Proporcje: na 3 litry Uwaga! MiÄ?so po przyrzÄ?dzeniu "wywaru nadzwyczajnego" w??o??yÄ? do garnka, zalaÄ? wodÄ?, doprowadziÄ? do wrzenia, dodaÄ? 2-3 plasterki ??wie??ego imbiru (imbir w proszku dodaÄ? przy ko??cu gotowania), zmniejszyÄ? p??omie??, gotowaÄ? na ma??ym ogniu tak d??ugo, aby pozosta??o 5-6 szklanek p??ynu. WyjÄ?Ä? miÄ?so, wywar przyprawiÄ? ??y??eczkÄ? glutasoli, "JarzynkÄ? albo "VegetÄ?" (dodaÄ? Ä? ??y??eczki imbiru), gotowaÄ? 3 minuty. Zestawie z ognia, przestudziÄ?, przechowywaÄ? jak podano w przepisie: "Wywar nadzwyczajny". U??ywaÄ? do duszenia miÄ?s lub przyrzÄ?dzania warzyw. Proporcje: na 1 1/4 -1 1/2 I.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design