Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
ZUPA POMIDOROWA

Kuchnia chi??ska
45 dag ??rednich pomidor??w
10 dag wo??owiny bez ko??ci (lekko zmro??onej)
4 ??y??eczki oleju sojowego
1 jajo
1 plasterek ??wie??ego imbiru lub 1/2 ??y??eczki imbiru w proszku
3 szklanki wywaru l
s??l
1 ??y??ka posiekanej cebuli dymki lub szczypiorku
Przyprawy:
2 ??y??eczki sosu sojowego
1 ??y??eczka wytrawnego bia??ego wina lub czystej w??dki
1 ??y??eczka mÄ?ki ziemniaczanej
1/2 ??y??eczki oleju sezamowego (dowolnie)
szczypta pieprzu
Pomidory zalaÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?, postawiÄ? na 3 min, obraÄ?, przeciÄ?Ä? w poprzek na p????, lekko ??cisnÄ?Ä? rÄ?kÄ?, ??y??eczkÄ? usunÄ?Ä? nasiona. Ka??dÄ? po????wkÄ? pokrajaÄ? na 3-4 czÄ???ci. Wo??owinÄ? pokrajaÄ? w bardzo cienkie plasterki o wymiarach 3 x 4 i 1/2 cm (lekko zmro??one miÄ?so u??atwia krojenie), starannie wymieszaÄ? z przyprawami dodajÄ?c 1/2 ??y??eczki oleju sojowego, odstawiÄ?. Jajo lekko roztrzepaÄ?. Garnek (o pojemno??ci 2 I.) postawiÄ? na du??ym ogniu, wlaÄ? pozosta??y olej sojowy, rozgrzaÄ?, dodaÄ? ??wie??y imbir, sma??yÄ? do zrumienienia, wyjÄ?Ä?. Garnek z gorÄ?cym olejem zestawiÄ? z ognia, wsypaÄ? imbir w proszku, zamieszaÄ? kilkakrotnie. W??o??yÄ? pomidory, mieszajÄ?c sma??yÄ? przez minutÄ?, wlaÄ? wywar, doprowadziÄ? do wrzenia, gotowaÄ? 2 min. DodaÄ? plasterki wo??owiny, mieszajÄ?c zagotowaÄ?, wy??Ä?czyÄ? gaz. Cienkim strumieniem wlaÄ? jajko, zaczekaÄ? 20 sek, dok??adnie zamieszaÄ?. Spr??bowaÄ?, w razie potrzeby, przyprawiÄ? solÄ? i pieprzem, posypaÄ? dymkÄ? lub szczypiorkiem. PodawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 4 os??b.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design