Kuchnia chi??ska
1/2 - 1/2 szklanki po??amanego makaronu wermiszelu lub nitek
40 dag wÄ?troby wieprzowej pokrajanej w bardzo cienkie ma??e plasterki
pieprz do smaku
ocet do smaku
Wywar:
3 1/2 szklanki wody
1/2 ??y??eczki glutasoli lub "Jarzynki" albo "Vegety"
1/2 ??y??eczki soli
1/2 ??y??eczki cukru
2 ??y??eczki sosu sojowego
1/4 ??y??eczki pieprzu
1 cebula dymka pokrajana w 6 cm kawa??ki lub grubo posiekana ma??a cebula
2 plasterki imbiru lub 1 ??y??eczka imbiru w proszku |
Makaron wsypaÄ? do wrzÄ?cej wody, gotowaÄ? 10 -12 min, odcedziÄ?, starannie wyp??ukaÄ? zimnÄ? wodÄ?, osÄ?czyÄ?. Sk??adniki wywaru doprowadziÄ? do wrzenia, gotowaÄ? 5 min. Makaron dodaÄ? do wywaru, trzymaÄ? na ma??ym ogniu minutÄ?, w??o??yÄ? sparzone, wyp??ukane plasterki wÄ?troby, gotowaÄ? 30-60 sek, zszumowaÄ?. ZupÄ? podawaÄ? natychmiast, przyprawionÄ? pieprzem i octem. Proporcje: dla 4-6 os??b
|