Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
FLACZKI PO CHI??SKU

Kuchnia chi??ska
1/2 kg flaczk??w (??o??Ä?dek wieprzowy)
gruba s??l
ocet (6%)
1 szklanka wytrawnego bia??ego wina
2 ??y??eczki sosu sojowego
1 i 1/2 ??y??eczki soli
1/2 ??y??eczki glutasoli lub "Jarzynki" albo "Vegety"
1/2 ??y??eczki cukru
2 1/2 dag suszonego serka sojowego tofu (dowolnie)
ma??a puszka orzech??w gingko lub 5 dag migda????w bez ??upinek
1/2 szklanki orzech??w ziemnych bez ciemnych ??upinek
UsunÄ?Ä? t??uszcz z ??o??Ä?dka, mocno natrzeÄ? solÄ? z wierzchu i wewnÄ?trz, wyp??ukaÄ? zimnÄ? wodÄ?, nastÄ?pnie zakwaszonÄ? i jeszcze raz czystÄ? wodÄ?. Czynno??ci powt??rzyÄ? dwukrotnie. Dwana??cie szklanek wody doprowadziÄ? do wrzenia, w??o??yÄ? oczyszczony ??o??Ä?dek gotowaÄ? 3 min, odcedziÄ?, p??ukaÄ? pod bie??Ä?cÄ? wodÄ? a?? bÄ?dzie zimny. PokrajaÄ? w paski 1 1/2 x 6 cm. W??o??yÄ? do rondla, wlaÄ? 3 szklanki wody, wino, sos sojowy, przyprawiÄ? solÄ?, przyprawÄ? i cukrem, dodaÄ? namoczony serek sojowy pokrajany w paski, orzechy gingko lub migda??y i orzeszki ziemne, przykryÄ? doprowadziÄ? do wrzenia. DusiÄ? na ma??ym ogniu przez 1/2 godz. PodawaÄ? na gorÄ?co, z ry??em lub ??wie??Ä? bu??eczkÄ?. Proporcje: dla 4 os??b Uwaga! Zamiast serka sojowego i orzech??w mo??na dodaÄ? 2-3 plasterki ??wie??ego imbiru lub ??y??eczk?? imbiru w proszku, 1/2 ??y??eczki cynamonu i 1/4 - 1/2 ??y??eczki chilli przed duszeniem.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design