Kuchnia chi??ska
1/2 kg szpinaku
1 ??y??ka cukru
3 bia??ka
1 ??y??ka wody
1 ??y??ka mÄ?ki ziemniaczanej
5 1/2 szklanki wywaru l
2 ??y??ki posiekanej szynki
s??l do smaku
1 ??y??eczka oleju sezamowego (dowolnie)
2 ??y??ki oleju sojowego |
Po usuniÄ?ciu ??odyg szpinak starannie wyp??ukaÄ? w kilku wodach, osÄ?czyÄ?. Do du??ego garnka wlaÄ? wodÄ? zagotowaÄ? na du??ym ogniu, wsypaÄ? cukier dodaÄ? szpinak, mieszajÄ?c doprowadziÄ? do wrzenia, natychmiast wlaÄ? do cedzaka, przelaÄ? zimnÄ? wodÄ?. Dok??adnie odcisnÄ?Ä? wodÄ?, szpinak bardzo drobno posiekaÄ?. Bia??ka roztrzepaÄ? z wodÄ?. MÄ?kÄ? ziemniaczanÄ? wymieszaÄ? z 1/2 szklanki wywaru. Wywar (5 szklanek) wlaÄ? do garnka (o pojemno??ci 2 I.), zagotowaÄ? na du??ym ogniu, zmniejszyÄ? p??omie??, wsypaÄ? 1 ??y??kÄ? posiekanej szynki, gotowaÄ? 5 min. ZwiÄ?kszyÄ? p??omie?? pod garnkiem, w??o??yÄ? szpinak do wywaru, mieszajÄ?c zagotowaÄ?. ZupÄ? przyprawiÄ? solÄ?, mieszajÄ?c wlaÄ? mÄ?kÄ? wymieszanÄ? z wywarem, doprowadziÄ? do zagotowania i zgÄ?stnienia. ZestawiÄ? garnek z ognia, mieszajÄ?c zupÄ? wlaÄ? bia??ko, pozostawiÄ? na 30 sek, nastÄ?pnie zamieszaÄ? dodajÄ?c olej sezamowy i olej sojowy. PrzelaÄ? do wazy, posypaÄ? pozosta??Ä? szynkÄ?, podawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 6-8 os??b.
|