Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
ZUPA AKSAMITNA ZE SZPINAKIEM

Kuchnia chi??ska
1/2 kg szpinaku
1 ??y??ka cukru
3 bia??ka
1 ??y??ka wody
1 ??y??ka mÄ?ki ziemniaczanej
5 1/2 szklanki wywaru l
2 ??y??ki posiekanej szynki
s??l do smaku
1 ??y??eczka oleju sezamowego (dowolnie)
2 ??y??ki oleju sojowego
Po usuniÄ?ciu ??odyg szpinak starannie wyp??ukaÄ? w kilku wodach, osÄ?czyÄ?. Do du??ego garnka wlaÄ? wodÄ? zagotowaÄ? na du??ym ogniu, wsypaÄ? cukier dodaÄ? szpinak, mieszajÄ?c doprowadziÄ? do wrzenia, natychmiast wlaÄ? do cedzaka, przelaÄ? zimnÄ? wodÄ?. Dok??adnie odcisnÄ?Ä? wodÄ?, szpinak bardzo drobno posiekaÄ?. Bia??ka roztrzepaÄ? z wodÄ?. MÄ?kÄ? ziemniaczanÄ? wymieszaÄ? z 1/2 szklanki wywaru. Wywar (5 szklanek) wlaÄ? do garnka (o pojemno??ci 2 I.), zagotowaÄ? na du??ym ogniu, zmniejszyÄ? p??omie??, wsypaÄ? 1 ??y??kÄ? posiekanej szynki, gotowaÄ? 5 min. ZwiÄ?kszyÄ? p??omie?? pod garnkiem, w??o??yÄ? szpinak do wywaru, mieszajÄ?c zagotowaÄ?. ZupÄ? przyprawiÄ? solÄ?, mieszajÄ?c wlaÄ? mÄ?kÄ? wymieszanÄ? z wywarem, doprowadziÄ? do zagotowania i zgÄ?stnienia. ZestawiÄ? garnek z ognia, mieszajÄ?c zupÄ? wlaÄ? bia??ko, pozostawiÄ? na 30 sek, nastÄ?pnie zamieszaÄ? dodajÄ?c olej sezamowy i olej sojowy. PrzelaÄ? do wazy, posypaÄ? pozosta??Ä? szynkÄ?, podawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 6-8 os??b.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design