Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
ZUPA AKSAMITNA Z MIÄ?SEM KURZYM I KUKURYDZÄ?

Kuchnia chi??ska
3 szklanki kukurydzy z puszki lub 6 kolb m??odej kukurydzy
1 i 1/2 szklanki wody
1 du??a ca??a pier?? kurza
4 jaja
5 1/4 szklanki wywaru l
2 ??y??ki posiekanej szynki (dowolnie)
1 1/2 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
s??l
1 ??y??ka oleju
1 ??y??eczka oleju sezamowego
Przyprawy:
1 ??y??ka mÄ?ki ziemniaczanej
1 ??y??ka czystej w??dki lub wytrawnego bia??ego wina
1/2 ??y??eczki soli
1/4 ??y??eczki cukru
1 ??y??eczka oleju sezamowego lub sojowego
szczypta pieprzu
Kolby kukurydzy postawiÄ? szerokim ko??cem na desce, mocno trzymajÄ?c czÄ???Ä? g??rnÄ? oddzieliÄ? ziarenka ostrym no??em. KukurydzÄ? ??wie??Ä? lub z puszki wsypaÄ? do pojemnika miksera, wlaÄ? szklankÄ? wody, zmiksowaÄ?. MiÄ?so z piersi, bez ko??ci i sk??ry pokrajaÄ? w kostkÄ?, zemleÄ?. DodaÄ? oko??o 4 ??y??eczek wody, utrzeÄ? na jednolitÄ? pastÄ?. UbijajÄ?c miÄ?so, dodawaÄ? kolejno bia??ka i przyprawy. MieszajÄ?c masÄ? miÄ?snÄ? powoli wlewaÄ? 1/4 szklanki zimnego wywaru, wstawiÄ? do lod??wki na 1 1/2 godz. Dwa ??????tka ubiÄ? z ca??ymi jajami. Po??owÄ? wywaru wlaÄ? do garnka, dodaÄ? po??owÄ? szynki, doprowadziÄ? do wrzenia na du??ym ogniu, wlaÄ? masÄ? kukurydzianÄ?, zmniejszyÄ? p??omie?? na ??redni, doprowadziÄ? do zagotowania (surowÄ? gotowaÄ? 3 min). Ponownie zmniejszyÄ? gaz, trzymaÄ? garnek na ma??ym p??omieniu. MieszajÄ?c zupÄ? widelcem, dodaÄ? masÄ? miÄ?snÄ?, mocno mieszaÄ?, aby masa po??Ä?czy??a siÄ? z zupÄ?, trzymaÄ? na ma??ym ogniu a?? miÄ?so zbieleje. MÄ?kÄ? ziemniaczanÄ? wymieszaÄ? z 3 ??y??kami wody. MieszajÄ?c zupÄ? wlaÄ? mÄ?kÄ? rozprowadzonÄ? wodÄ?, doprowadziÄ? do zagotowania na ??rednim ogniu. PrzyprawiÄ? solÄ?. Mocno mieszajÄ?c zupÄ?, wlaÄ? roztrzepane jaja, odczekaÄ? 10 min, nastÄ?pnie starannie wymieszaÄ?, dodaÄ? olej. Zupa powinna byÄ? gÄ?sta. PrzelaÄ? do wazy, posypaÄ? szynkÄ?. ZupÄ? podawaÄ? na gorÄ?co. Proporcje: dla 8-12 os??b
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design