Kuchnia chi??ska
3 szklanki kukurydzy z puszki lub 6 kolb m??odej kukurydzy
1 i 1/2 szklanki wody
1 du??a ca??a pier?? kurza
4 jaja
5 1/4 szklanki wywaru l
2 ??y??ki posiekanej szynki (dowolnie)
1 1/2 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
s??l
1 ??y??ka oleju
1 ??y??eczka oleju sezamowego
Przyprawy:
1 ??y??ka mÄ?ki ziemniaczanej
1 ??y??ka czystej w??dki lub wytrawnego bia??ego wina
1/2 ??y??eczki soli
1/4 ??y??eczki cukru
1 ??y??eczka oleju sezamowego lub sojowego
szczypta pieprzu |
Kolby kukurydzy postawiÄ? szerokim ko??cem na desce, mocno trzymajÄ?c czÄ???Ä? g??rnÄ? oddzieliÄ? ziarenka ostrym no??em. KukurydzÄ? ??wie??Ä? lub z puszki wsypaÄ? do pojemnika miksera, wlaÄ? szklankÄ? wody, zmiksowaÄ?. MiÄ?so z piersi, bez ko??ci i sk??ry pokrajaÄ? w kostkÄ?, zemleÄ?. DodaÄ? oko??o 4 ??y??eczek wody, utrzeÄ? na jednolitÄ? pastÄ?. UbijajÄ?c miÄ?so, dodawaÄ? kolejno bia??ka i przyprawy. MieszajÄ?c masÄ? miÄ?snÄ? powoli wlewaÄ? 1/4 szklanki zimnego wywaru, wstawiÄ? do lod??wki na 1 1/2 godz. Dwa ??????tka ubiÄ? z ca??ymi jajami. Po??owÄ? wywaru wlaÄ? do garnka, dodaÄ? po??owÄ? szynki, doprowadziÄ? do wrzenia na du??ym ogniu, wlaÄ? masÄ? kukurydzianÄ?, zmniejszyÄ? p??omie?? na ??redni, doprowadziÄ? do zagotowania (surowÄ? gotowaÄ? 3 min). Ponownie zmniejszyÄ? gaz, trzymaÄ? garnek na ma??ym p??omieniu. MieszajÄ?c zupÄ? widelcem, dodaÄ? masÄ? miÄ?snÄ?, mocno mieszaÄ?, aby masa po??Ä?czy??a siÄ? z zupÄ?, trzymaÄ? na ma??ym ogniu a?? miÄ?so zbieleje. MÄ?kÄ? ziemniaczanÄ? wymieszaÄ? z 3 ??y??kami wody. MieszajÄ?c zupÄ? wlaÄ? mÄ?kÄ? rozprowadzonÄ? wodÄ?, doprowadziÄ? do zagotowania na ??rednim ogniu. PrzyprawiÄ? solÄ?. Mocno mieszajÄ?c zupÄ?, wlaÄ? roztrzepane jaja, odczekaÄ? 10 min, nastÄ?pnie starannie wymieszaÄ?, dodaÄ? olej. Zupa powinna byÄ? gÄ?sta. PrzelaÄ? do wazy, posypaÄ? szynkÄ?. ZupÄ? podawaÄ? na gorÄ?co. Proporcje: dla 8-12 os??b
|