Kuchnia chi??ska
6 chi??skich ??redniej wielko??ci suszonych grzyb??w lub 6 pieczarek
10 dag wieprzowiny bez ko??ci (lekko zmro??onej)
1/2 szklanki pÄ?d??w bambusa lub marchewki pokrajanych w cienkie paseczki
kawa??ek miÄ?kkiego serka sojowego tofu (dowolnie)
1 cebula dymka
1 grubo posiekana ga??Ä?zka naci kolendry lub zielonej pietruszki i szczypta zmielonej kolendry
4 szklanki wywaru l
2 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
2 ??y??ki wody
2 lekko roztrzepane jaja
Przyprawy A
1 ??y??eczka mÄ?ki ziemniaczanej
1 ??y??ka sosu sojowego
1/2 ??y??eczki cukru
Przyprawy B
1 ??y??ka oleju sezamowego lub sojowego
1 ??y??eczka pieprzu
2 ??y??ki octu (6%)
1 ??y??eczka cukru |
Suszone grzyby zalaÄ? szklankÄ? ciep??ej wody, odstawiÄ? na 20 min. OdcisnÄ?Ä? wodÄ?, odkroiÄ? trzonki, pokrajaÄ? jak makaron. WodÄ?, w kt??rej moczono grzyby odstawiÄ?. Pieczarki wyp??ukaÄ?, pokroiÄ? w cienkie plasterki. MiÄ?so pokrajaÄ? w cieniutkie paseczki, starannie wymieszaÄ? z przyprawami A, odstawiÄ?. Serek sojowy pokrajaÄ? tak samo jak grzyby i miÄ?so. CebulÄ? dymkÄ? posiekaÄ?. Sk??adniki przyprawy B starannie wymieszaÄ?, odstawiÄ?. Wywar I i wodÄ?, w kt??rej moczono grzyby (lub 1/2 szklanki czystej wody), wlaÄ? do garnka o pojemno??ci 3 I, postawiÄ? na du??ym gazie, doprowadziÄ? do wrzenia. DodaÄ? grzyby lub pieczarki, serek, pÄ?dy bambusa lub marchew i miÄ?so, zamieszaÄ?, zagotowaÄ?, zmniejszyÄ? p??omie??, mocno zamieszaÄ?, gotowaÄ? 5 min na ??rednim ogniu. P??omie?? zmniejszyÄ? na ma??y. MÄ?kÄ? rozprowadziÄ? z 2 ??y??kami wody. CiÄ?gle mieszajÄ?c zupÄ?, stopniowo wlewaÄ? rozprowadzonÄ? mÄ?kÄ?, doprowadziÄ? do zgÄ?stnienia. Mocno mieszajÄ?c zupÄ? wlaÄ? ma??ym strumieniem roztrzepane jajka, pozostawiÄ? na 10 sek. DodaÄ? naÄ? (je??li u??ywamy zielonej pietruszki dodaÄ? zmielonej kolendry) i cebulÄ? dymkÄ?, zdjÄ?Ä? z gazu. WlaÄ? do zupy zamieszane przyprawy B, zamieszaÄ?, podawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 6-8 os??b
|