Kuchnia chi??ska
10 dag zmielonej chudej wo??owiny
2 ??y??ki oleju
2 jaja + ??????tko
1 cebula dymka
5 szklanek wywaru l
2 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
2 ??y??ki wody
s??l do smaku
Przyprawy:
1 ??y??ka sosu sojowego
2 ??y??eczki czystej w??dki lub wytrawnego bia??ego wina
1/2 ??y??eczki cukru
1 ??y??eczka oleju sezamowego lub sojowego
2 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
1 bia??ko
1/4 ??y??eczki pieprzu |
Przyprawy starannie wymieszaÄ?, dodaÄ? miÄ?so, mieszaÄ? widelcem w jednÄ? stronÄ?, a?? sk??adniki po??Ä?czÄ? siÄ? w jednolitÄ? masÄ?. DodaÄ? olej, wymieszaÄ?, odstawiÄ? na 15 min. Jaja i ??????tko lekko roztrzepaÄ?. CebulÄ? dymkÄ? drobno posiekaÄ?. Do garnka o pojemno??ci 4 litr??w wlaÄ? wywar, postawiÄ? na ??rednim gazie. MÄ?kÄ? ziemniaczanÄ? wymieszaÄ? z 2 ??y??kami wody. Wywar doprowadziÄ? do wrzenia, mieszajÄ?c zupÄ? wlaÄ? rozprowadzonÄ? mÄ?kÄ?, zmniejszyÄ? p??omie??, gotowaÄ? do zgÄ?stnienia. OdlaÄ? 2 szklanki gorÄ?cej zupy do rondla, dodaÄ? miÄ?so, mocno mieszaÄ? widelcem przez 15 sek, wlaÄ? do roso??u w garnku. ZwiÄ?kszyÄ? p??omie??, mieszajÄ?c doprowadziÄ? do zagotowania na ??rednim ogniu, wy??Ä?czyÄ? gaz. Cienkim strumieniem wlaÄ? na zupÄ? jaja, pozostawiÄ? na 10 sek, lekko zamieszaÄ?. Spr??bowaÄ?, w razie potrzeby przyprawiÄ? solÄ? i pieprzem. PrzelaÄ? do wazy, posypaÄ? dymkÄ? lub natkÄ? pietruszki. ZupÄ? podawaÄ? na gorÄ?co. Proporcje: dla 6 os??b
|