Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
ZUPA RYBNA Z CHRYZANTEMAMI

Kuchnia chi??ska
30-35 dag filet??w z soli flÄ?dry, ewentualnie karpia, dorsza (bez sk??ry), lub morszczuka (oryginalnie z ryb p??astugowatych)
2 ??y??ki oleju
3 plasterki ??wie??ego imbiru lub 1/2 ??y??eczki imbiru w proszku
1 ??y??ka czystej w??dki lub wytrawnego bia??ego wina
3 szklanki wody
6 ??rednich chi??skich suszonych czarnych grzyb??w lub 6 pieczarek
1/2 szklanki pÄ?d??w bambusa pokrajanych w paseczki lub 1 obrany ziemniak pokrajany w s??upki
1 du??y kawa??ek serka sojowego tofu - oko??o 30 dag (dowolnie)
2 ??y??ki polÄ?dwicy sopockiej pokrajanej w cienkie paseczki
2 bia??ka
2 du??e bia??e chryzantemy
1 ??y??ka soli rozprowadzona 4 szklankami wody (solanka)
6 ga??Ä?zek zielonej kolendry lub zielonej pietruszki i 1/4 ??y??eczki zmielonej kolendry
5 1/4 szklanki wywaru l
s??l do smaku
2 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
Przyprawy:
1 ??y??ka sosu sojowego
1/8 ??y??eczki pieprzu
2 ??y??eczki oleju sezamowego lub sojowego
1/2 ??y??eczki cukru
1/4 ??y??eczki soli
Filety op??ukaÄ?, osuszyÄ?. Olej wlaÄ? do garnka (o pojemno??ci 3 I), rozgrzaÄ? na du??ym ogniu, dodaÄ? plasterki imbiru (imbir w proszku dodaÄ? z wodÄ?), mieszajÄ?c sma??yÄ? do zrumienienia, wlaÄ? alkohol z 3 szklankami wody (i imbir w proszku), doprowadziÄ? do wrzenia, w??o??yÄ? rybÄ?, zagotowaÄ?, zmniejszyÄ? p??omie??. GotowaÄ? 5 min na ma??ym ogniu, zestawiÄ?, ostro??nie przelaÄ? do cedzaka, odstawiÄ? rybÄ?, wywar przecedziÄ?, odstawiÄ?. Suszone grzyby zalaÄ? gorÄ?cÄ? wodÄ?, odstawiÄ? na 15 min, odcedziÄ?, wodÄ? odstawiÄ?, odkroiÄ? trzonki, grzyby pokrajaÄ? jak makaron. Trzonki pieczarek posiekaÄ?, kapelusze pokrajaÄ? w plasterki. Serek sojowy osÄ?czyÄ?, pokrajaÄ? w paski o wymiarach 1/2 x 1/2 x 5 cm. Bia??ko lekko roztrzepaÄ?. Kwiaty zanurzyÄ? w solance, strzepnÄ?Ä?, p??atki oddzieliÄ?, zawinÄ?Ä? w czystÄ? ??ciereczkÄ?, wstawiÄ? do lod??wki. Listki z 6 wyp??ukanych ga??Ä?zek kolendry lub pietruszki grubo posiekaÄ?. Do garnka wlaÄ? 5 szklanek wywaru i wody, w kt??rej moczono grzyby (lub 1/2 wody je??li u??ywamy pieczarek), dodaÄ? polÄ?dwicÄ? i wywar rybny doprowadziÄ? do wrzenia na du??ym ogniu, dodaÄ? grzyby (lub pieczarki) i pÄ?dy bambusa lub ziemniaki, zmniejszyÄ? p??omie??, gotowaÄ? na ??rednim ogniu. DodaÄ? serek, doprowadziÄ? do wrzenia, w??o??yÄ? rybÄ?, zagotowaÄ?, przyprawiÄ? solÄ?, trzymaÄ? na ma??ym ogniu (wsypaÄ? zmielonÄ? kolendrÄ?, je??li stosujemy zielonÄ? pietruszkÄ?). MÄ?kÄ? ziemniaczanÄ? rozprowadziÄ? 1/4 szklanki zimnego wywaru. MieszajÄ?c zupÄ? stopniowo wlewaÄ? mÄ?kÄ? z wywarem, ostro??nie mieszaÄ? do zgÄ?stnienia, po??Ä?czyÄ? z roztrzepanymi bia??kami, podgrzewaÄ? przez 30 sek. ZupÄ? przelaÄ? do wazy. Oddzielnie serwowaÄ? miseczki z p??atkami chryzantem i listkami zielonej kolendry lub pietruszki. Proporcje: dla 6-8 os??b
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design