Kuchnia chi??ska
ma??y karp o wadze oko??o 1/2 kg
2 ma??e kalarepy lub ma??e marchewki
5 ??y??ek smalcu lub oleju
1 ??y??eczka soli
1/2 ??y??eczki glutasoli, "Vegety" lub "Jarzynki"
1 1/2 ??y??ki wytrawnego bia??ego wina lub czystej w??dki
1/2 malej cebuli pokrajanej w pi??rka
2 plasterki ??wie??ego imbiru lub 1/2 ??y??eczki imbiru w proszku
2 ??y??ki posiekanej pietruszki |
RybÄ? oczy??ciÄ? z ??usek i wypatroszyÄ?, usunÄ?Ä? skrzela i oczy. Starannie wyp??ukaÄ?. NaciÄ?Ä? co 3 cm przy grzbiecie. KalarepÄ? lub marchew obraÄ?, pokrajaÄ? w cienkie paski o d??ugo??ci 3 cm. WsypaÄ? na wrzÄ?cÄ? wodÄ?, gotowaÄ? minutÄ?, odcedziÄ?, wyp??ukaÄ? w zimnej wodzie, osÄ?czyÄ?. Smalec lub olej rozgrzaÄ? na ??rednim ogniu na gorÄ?cej patelni, w??o??yÄ? rybÄ?, sma??yÄ? z obydwu stron na z??oty kolor, ostro??nie prze??o??yÄ? do p??askiego, szerokiego garnka. WlaÄ? 4 szklanki wrzÄ?cej wody, dodaÄ? alkohol, s??l, glutas??l lub substytut, cebulÄ? i imbir, doprowadziÄ? do wrzenia na du??ym ogniu, zmniejszyÄ? p??omie??, gotowaÄ? 20 min na ma??ym ogniu. DodaÄ? obgotowanÄ? kalarepÄ? lub marchew, gotowaÄ? 2-3 min. WybraÄ? ??wie??y imbir. Prze??o??yÄ? rybÄ? do wazy, wlaÄ? wywar z warzywami, posypaÄ? zieleninÄ?. ZupÄ? podawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 2-3 os??b - z potrawÄ? z miÄ?sa i ry??em
|