Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
GÄ?STA ZUPA RYBNA

Kuchnia chi??ska
karp o wadze 1/2 kg
1/4 ??y??eczki soli
2 ??y??eczki wytrawnego bia??ego wina lub czystej w??dki
1 ??y??ka szczypiorku pokrajanego w 2 cm kawa??ki
plasterek ??wie??ego imbiru pokrajany w cienkie s??upki lub 1/4 ??y??eczki imbiru w proszku
Zupa:
3 ??y??ki smalcu lub oleju
1/2 ??y??eczki soli
1 ??y??ka posiekanej cebuli
plasterek ??wie??ego imbiru lub 1/4 ??y??eczki imbiru w proszku
1/2 ??y??eczki pieprzu lub 1/2 ??y??eczki chilli
1/2 ??y??eczki glutasoli; "Vegety" lub ?Jarzynki"
2 1/2 szklanki wrzÄ?tku
1 ??y??eczka mÄ?ki ziemniaczanej rozprowadzonej ??y??kÄ? wody
1 ??y??ka wytrawnego bia??ego wina lub czystej w??dki
1 roztrzepane jajo
2 - 3 ??y??ki posiekanej zielonej pietruszki
WypatroszonÄ? rybÄ?, bez skrzeli i oczu, wyp??ukaÄ?, osuszyÄ?, u??o??yÄ? na talerzu, przyprawiÄ? 1/4 ??y??eczki soli i 2 ??y??eczkami alkoholu, posypaÄ? szczypiorem i imbirem, gotowaÄ? pod przykry ciem przez 30 min na parze, na du??ym ogniu. Talerz z rybÄ? odstawiÄ?, przestudziÄ?, ostro??nie oddzieliÄ? miÄ?so od o??ci, odrzuciÄ? cebulÄ? i imbir, prze??o??yÄ? na inny talerz. Smalec lub olej rozgrzaÄ? w rondlu, wsypaÄ? cebulÄ? dymkÄ?, ??wie??y imbir (imbir w proszku dodaÄ? z wodÄ?), mieszajÄ?c sma??yÄ? 15 sek, wlaÄ? wodÄ? (i imbir w proszku), dodaÄ? s??l, alkohol, pieprz i glutas??l lub substytut, zagotowaÄ?, w??o??yÄ? miÄ?so z karpia. MieszajÄ?c zupÄ? wlaÄ? mÄ?kÄ? rozprowadzonÄ? wodÄ?, zagotowaÄ?. Powoli wlaÄ? roztrzepane jajko, lekko zamieszaÄ?. PrzelaÄ? do wazy, posypaÄ? zielonÄ? pietruszkÄ?. Proporcje: dla 2-3 os??b
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design