15 dag burak??w
15 dag warzyw mieszanych (marchew, seler, pietruszka)
10 dag cebuli
15 dag pomidor??w ??wie??ych lub mro??onych
4 ??y??ki umytej, posiekanej naci pietruszki z koperkiem
sok cytrynowy lub zaprawa cytrynowa
s??l |
Warzywa mieszane i buraki umyÄ?, oczy??ciÄ?, op??ukaÄ? i zetrzeÄ? na tarce z du??ymi otworami. CebulÄ? obraÄ?, op??ukaÄ?, drobno pokrajaÄ?, razem z warzywami w??o??yÄ? do garnka z wrzÄ?cÄ? wodÄ? i ugotowaÄ? pod przykryciem do miÄ?kko??ci. Pomidory umyÄ?. Mro??one od razu obraÄ?, ??wie??e sparzyÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ? i dopiero ??ciÄ?gnÄ?Ä? z nich sk??rkÄ?. PokrajaÄ? pomidory w cienkie czÄ?stki, kostkÄ? lub p????krÄ???ki, dodaÄ? do ugotowanej zupy razem z posiekanÄ? zieleninÄ?. PrzyprawiÄ? do smaku solÄ? i ewentualnie sokiem cytrynowym. PodawaÄ? od razu, traktujÄ?c jÄ? jako danie warzywne. Mo??e ono stanowiÄ? kolacjÄ?, je??li do porcji zupy wkroimy jajko na twardo lub nieco gotowanego, duszonego czy pieczonego miÄ?sa. Barszcz bez tych dodatk??w podaje siÄ? na obiad.
|