20 dag botwinki
10 dag zielonych pÄ?d??w cebuli (szczypior)
kilka ??ody??ek kopru
4 ??y??ki umytej, drobno posiekanej naci pietruszki z koperkiem i szczypiorkiem
s??l
sok cytrynowy, zaprawa cytrynowa lub przecier z kwa??nych jab??ek, |
Warzywa umyÄ?, osÄ?czyÄ?. ZagotowaÄ? 1 1/2 szklanki wody, osoliÄ?, w??o??yÄ? ??ody??ki kopru. BotwinkÄ? oczy??ciÄ? ze zwiÄ?d??ych listk??w, a buraczki ze sk??rki, odkrajaÄ? ogonki, op??ukaÄ?, osÄ?czyÄ? i drobno posiekaÄ?. DodaÄ? do gotujÄ?cego siÄ? kopru, gotowaÄ? ok. 5 min, odstawiÄ?. DodaÄ? drobno posiekane pÄ?dy cebuli, przyprawiÄ? solÄ? i sokiem cytrynowym do smaku. OstudziÄ?, wymieszaÄ? z kefirem.
|