50 dag por??w
10 dag cebuli
10 dag selera
1/4 szklanki ??mietanki (9% t??uszczu)
s??l
pieprz |
Pory i seler umyÄ?, oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, sprawdzajÄ?c, czy pomiÄ?dzy listkami por??w nie pozosta??y resztki ziemi. Oczyszczone pory pokrajaÄ? w poprzek na ma??e kawa??ki, seler pokrajaÄ? i razem z obranÄ?, op??ukanÄ? i pokrajanÄ? cebulÄ? w??o??yÄ? do wrzÄ?cej, osolonej wody. UgotowaÄ? pod przykryciem do miÄ?kko??ci, nieco przestudziÄ?, przetrzeÄ? przez sito lub zmiksowaÄ?. ZagrzaÄ?, dodaÄ? ??mietankÄ?. PrzyprawiÄ? do smaku solÄ? i pieprzem.
|