Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Kwas buraczany

1 kg burak??w Ä?wik??owych,
??y??ka cukru,
czosnek lub koper,
??y??ka kwa??nego mleka (??mietany) lub sk??rka z razowego chleba
Umyte i obrane buraki pokrajaÄ? w cienkie plastry. W??o??yÄ? do porcelitowego naczynia lub kamiennego s??oja i zalaÄ? przegotowanÄ? ciep??Ä? wodÄ?, dodaÄ? kwa??ne mleko lub sk??rkÄ? razowego chleba. PrzykryÄ? i postawiÄ? w cieple. Po 2-3 dniach dodaÄ? cukier, roztarty czosnek (zapobiega tworzeniu siÄ? ple??ni) lub zielony koper (najlepiej z kwiatem). Po kilku dniach gdy kwas nabierze winnego smaku odcedziÄ?, wlaÄ? do wyparzonych butelek, zakorkowaÄ? i postawiÄ? w ch??odnym miejscu. Po odcedzeniu mo??na buraki zalaÄ? ponownie ciep??Ä? wodÄ?. Otrzyma siÄ? w??wczas kwas nieco s??abszy. Kwas buraczany s??u??y do sporzÄ?dzania barszczu; mo??na go te?? podawaÄ? jako doskona??y nap??j orze??wiajÄ?cy. Po po??Ä?czeniu z kwa??nym mlekiem lub ma??lankÄ? i wsypaniu posiekanej zieleniny otrzyma siÄ? ??wietny nap??j litewski.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design